Verhuur stappenplan

1) Bereken de totale kosten van het verhuurplaatje. Hierbij horen de gebruikelijke vaste kosten zoals de hypotheek en gas/water/licht. Wellicht maakt u ook gebruik van professionele diensten zoals een makelaar en een juridisch adviseur. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met eventuele onderhoud en reparaties.

2) U zult moeten beslissen of u de woning gemeubileerd of ongemeubileerd verhuurd. Houdt er rekening mee dat uw interieur op zijn minst slijtage zal vertonen. Indien u ongemeubileerd wilt verhuren, neem dan de eventuele opslagkosten mee in uw berekening. Gemeubileerde appartementen zijn doorgaans voor een hogere huurpijs te verhuren.

3) Schat de huurpijs van uw woning in. De huurprijs moet concurrerend zijn en weerspiegelt dus de geldende tarieven. Uw kostenplaatje kan dus nooit leidend zijn voor de bepaling van de huurprijs. Bekijk krantenadvertenties en/of online advertenties van vergelijkbare woningen om een inzicht te krijgen in geldende huurpijzen.

4) Vergelijk de geschatte huurprijs met de kosten. Het is verstandig om twee berekeningen te maken: een best-case scenario en een meer conservatieve scenario. Ook al wordt er niet meteen winst gemaakt, dan nog zijn er redenen te bedenken om tot verhuren over te gaan.Verkoop kan bijvoorbeeld verlies opleveren of u wilt zelf de mogelijkheid hebben om het appartement later weer te betrekken of u heeft de wens om iets na te laten.

5) De huurdersscreening is wellicht het meest cruciale proces van het verhuren. Overschat uw mensenkennis niet en probeer zoveel mogelijk objectief te blijven. De screening uitbesteden aan een makelaar is de meest veilige manier. Wilt u toch zelf verhuren, vraag dan naast de financiële gegevens ook naar referenties van eerdere huurervaringen van de huurder.

6) Laat u niet verrassen door de wetgeving omtrent de huurmarkt. Huurders worden goed beschermt in de Nederlandse wetgeving. Daarnaast verschilt de wetgeving vaak per stad. De veelbesproken puntentelling bepaalt of u woning geschikt is voor de vrije huursector. Indien u de woning slechts tijdelijk wilt verhuren is het verstandig om de huurovereenkomst juridisch dicht te timmeren. Het is verstandig om bij het opstellen van een huurcontract advies in te winnen van een ervaren verhuurmakelaar of juridisch adviseur.

7) Het onderhouden van het verhuurobject komt beide partijen ten goede. Enerzijds behoudt het appartement haar waarde, anderzijds heeft u tevreden huurders in uw woning. Het is verstandig om al voor de huurperiode te zorgen voor betrouwbare contacten met een loodgieter, elektricien etc.