Puntentelling huurwoningen

Het woningwaarderingssysteem (WWS) puntentelling

De puntentelling (woningwaarderingssysteem) van de woning bepaalt de maximale huurprijs. In 2011 is er een nieuwe regeling ingevoerd voor de puntentelling.  Als gevolg van deze aanpassing kan de waardering voor de woning in schaarstegebieden zoals Amsterdam en Amstelveen met maximaal 25 punten worden verhoogd bij nieuwe verhuurcontracten. Deze wijziging geeft huiseigenaren nieuwe mogelijkheden.  De nieuwe regeling voor de huurmarkt, ook wel de ‘Donner-regeling’ genaamd, bestaat pakweg uit drie maatregelen:

1. Verplicht energielabel

De energielabel van een woning speelt een grotere rol in de berekening van een zelfstandige huurwoning. Eerst speelde slechts enkele energie besparende voorzieningen mee. Het verplichte energielabel speelt nu echter als geheel mee in de telling. Deze regels gelden overigens niet voor de geliberaliseerde verhuur. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

2. Huurverhoging tegen scheefwonen.

Indien je een inkomen van meer dan €43.000 per jaar en een huis huurt, krijg je mogelijk te maken met een extra huurverhoging bovenop de inflatiecorrectie. Het doel van deze regeling is de doorstroming op de huurmarkt te stimuleren. Hierdoor moet het zogenaamde ‘scheefwonen’ worden tegengegaan, waarbij er meer woningen beschikbaar komen voor lagere inkomens.

3. Herziening van het puntenstelsel

Voor huiseigenaren die willen verhuren is de herziening van het puntenstelsel wellicht zeer interessant. Alle sociale huurwoningen hebben namelijk 25 extra punten gekregen. Dat betekent ten eerste dat de huur omhoog is gegaan voor nieuwe bewoners, maar bovenal dat er meer woningen in de vrije sector zijn terecht gekomen.

Om erachter te komen of uw woning na de invoering van de ‘Donner-regeling’ geschikt is om te verhuren kunt informeren bij een verhuurmakelaar.