Belastingregels verhuur

De verhuur van uw woning heeft fiscale gevolgen. De belastingdienst maakt een onderscheidt in woningen die wel en niet te koop staan. 

  • Indien de woning te koop staat, vervalt de hypotheekrente aftrek bij verhuur van de woning. Uw woning valt tijdens de huurperiode in box 3. Het is mogelijk dat u dan een jaarlijkse vermogensrendementsheffing van 1.2% betaald over de overwaarde. U betaalt in dit geval echter geen belasting over de huurinkomsten.
  • Wanneer de woning niet te koop staat kan de verhuurde woning in aanmerking komen voor de eigenwoningregeling. In dat geval kunt u de hypotheekrente aftrek behouden. U moet dan wel 70% van de huurinkomsten aangeven als ‘tijdelijke verhuur inkomsten’.

Nieuwe regeling tijdelijke verhuur 2010 

Deze regeling is geïntroduceerd om huiseigenaren meer mogelijkheden te geven indien de verkoop moeizaam verloopt. Voorheen was er geen hypotheekrente aftrek bij tijdelijke verhuur. Daarnaast was het niet zeker voor huiseigenaren of ze na de verhuurperiode weer in aanmerking kwamen voor de rente aftrek.

Het Ministerie van Financiën heeft bekend gemaakt dat na een periode van verhuur de hypotheekrenteaftrek van de te koop staande woning hersteld wordt voor een periode van in totaal twee jaar. Hierin is een dubbele hypotheekrenteaftrek toegestaan. Deze regeling is overigens alleen van toepassing voor gevallen van verhuur die na 1 januari 2010 zijn ingegaan.

Raadpleeg een professionele verhuurmakelaar voor meer informatie over de verhuur regeling.